Bugun...



AKSARAY'IN HAFIZASI

E-DERGİ

facebook-paylas
Güncelleme: 27-07-2022 21:13:26 Tarih: 06-07-2017 14:16

AKSARAY'IN HAFIZASI

                                                                             

MERHABA                                 

 

ŞABAN KUMCU

 

Aylar, yıllar, vakitler geçiyor, biz rüzgarların önündeki yapraklar misali dursuz duraksız, kan ter içinde dolanıp duruyoruz. Sonra birden içimize bir “merhaba” ışığı düşüyor. İçimiz bir hoş oluyor, kabarıyor, dalgalanıyor…Merhabanın nuru bizi söyletiyor, dilimiz açılıyor…Bir tohum gerek diye tutturuyoruz…  İnsanın içine düşmeli, orada yeşermeli, orada göğermeli, orada başak tutmalı.

 Harmanı hasadı insanın içinde olmalı. İnsanın içinde savrulup, içinde depolanmalı. İnsan ona değirmen kesilmeli. Bu değirmen bizde çağıldamalı…Bu tohum bir nazardan gelmeli, bu merhaba bir dosttan gelmeli. Bu merhaba sıcak olmalı, sımsıcak…Doğru olmalı, eğriye gelişigüzele karşı. Bu merhaba yeşermeli, ihmallere, ilgisizliklere, yalnızlıklara karşı. Başak tutmalı, hiçliklere, kayıplara, karanlıklara karşı. Şair diyor ki;

Canıma ezelden bir merhaba sundu, çeşm-i yar

Öyle mest oldum ki, gayrın merhabasın bilmedim.

            Bizim de içimize bu gurbette, bu kahırda, bu çaresizlikte, bu kimsesizlikte bir merhaba sunulsa da gurbet vuslata, kahır lütfa, çaresizlik çareye, kimsesizlik birliğe, beraberliğe dönse…Bizim merhabamız, ızdıraplara omuz silkip, şükürlü olsa, gülmenin ve ağlamanın sınırlarının dışına çıksa, hasılı merhaba olsa, içimizi sarsa, yorgunluğumuzu alsa, bizi yusa yıkasa, arı ve pak kılsa…Sonra herşeye yeniden başlayabilsek…” Dostluk Üzerine, Fethi Gemuhluoğlu.

Dostlarla bir araya geldiğimizde; sohbetlerimizin konusu dönüp dolaşıp, Aksaray’ımızın tarihine, kültürel zenginliklerine, yazılı ve sözlü edebiyatına, okul hayatımıza, öğretmenlerimize ve bu şehirde yaşadığımız acı tatlı hatıralara gelir. Hepimizin dili çözülür, ortak geçmişimizi yad eder, kendi çapımızda bu şehirle ilgili gelecek planlamaları yaparız. Aksaray’a olan sevgimiz daima zihnimizi meşgul eder. Her birimizin evine, okuluna, mahallesine, çevresine ve Aksaray’a ait hatıraları vardır. Böyle vesilelerle; hayaller içinde geçen bütün ömrümüz birden, gözümüzün önünde canlanıverir.

Bin yıldır, bu topraklarda var ettiğimiz ortak kültürümüz, bu şehrin hafızasını meydana getirmiştir. İşte biz bugün; bu şehrin kolektif hatırasında bulunan bilgi ve birikimleri “Aksaray Ajans Com Şehrin Hafızası” Dergisi’nde yayınlanacak yazılarla, kalıcı hale getirmek istiyoruz. Bugün Aksaray’ımıza yeniden bir merhaba diyoruz…

                Bizim Yunus der ki ; “Biz her dem yeniden doğarız, bizden kim usanası…” Ve merhaba kapısını ardına kadar açar. Şehrin Hafızası Dergisi’yle insanımıza dost olmayı, fikre dost olmayı, tarihe, coğrafyaya dost olmayı, kendimize, şehrimize, ormana, ağaca, komşumuza dost olmayı murad ediyoruz. Şehrin Hafızası Dergimiz; öğrenci, öğretmen, akademisyen, yazar, şair, tarihçi, edebiyatçı, serbest meslek sahibi, halen çalışan veya emekli her değerimizden; Aksaray tarihi, sanatı, kültürü, edebiyatı ve folkloruyla ilgili yazılar beklemektedir. Özellikle değerli büyüklerimizin hatıra yazıları ve biyografileri; Aksaray’ımızın gençlerine örnek olacak, gelecekte Aksaray Tarihi’ni yazmak isteyen araştırmacılarımız bu belgeleri, kütüphanelerinde hazır bulacaklardır.

                Bir şehrin değeri; içinden yetişen insanların önemi, hizmetleri ve geriye bıraktıkları eserlerle kıymet kazanır. Yunus Emre, Somuncu Baba Şeyh Hamidüddin-i Aksarayi ve oğlu Yusuf Hakiki Baba gibi, 13. Yüzyılın dini-tasavvufi geleneğinin büyükleri, bu şehre damga vurmuşlardır. 2. Kılıçaslan’ın Şehr-i Süleha (Salihler Şehri) diye adlandırdığı şehir Aksaray’dır. Zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Aksaray’ımızın; Cumhuriyet Dönemi ve İstiklal Savaşı yıllarında yaşadığı güçlükleri, büyüklerimizden duyduk, öğrendik. Şehrin hafızası dergimiz Aksaray’ımızın son yüz elli yıllık, değişimini ve dönüşümünü sahasında uzman kalemlerle incelemeye gayret edecektir.

Aksaray’ımızın halen yaşayan adetlerini, gelenek, görenek ve sosyal hayatını, şehrimizde yaşamış ve bu şehirde iz bırakmış büyüklerimizin kaleminden veya anlatımlarından öğreneceğiz. Yaşanmış bu gerçek hikayeler, şehrin hafızasında yerini alacak; bu şehirde büyüyen, yetişen gençlerimizin ortak mirası olacaktır. Aksaray’da doğmuş, eğitiminin bir kısmını Aksaray’da yapmış, üniversite eğitimini Türkiye’mizin ve dünyanın farklı üniversitelerinde tamamlamış, gittikleri şehirlere ve ülkelere yerleşip, mesleğini, işini oralarda devam ettiren değerlerimizin; şiir, deneme, hikâye, anı ve biyografi yazılarını da bekliyoruz. Bununla beraber, Aksaraylı gurbetçilerimizin yazılarını, şiirlerini, hayat ve hatıralarını dergimizde görmek; bizi çok mutlu edecektir.

                Yurt dışında üstün başarılara, yeni buluşlara imza atmış pırıltılı gençlerimizin yazılarını, eserlerini ve başarı hikayelerini dergimiz aracılığıyla Aksaraylılara tanıtmak; Şehrin Hafızası Dergimiz için ayrıca bir gurur vesilesi olacaktır.  

                “Aksaray Şehrin Hafızası” Dergimiz; Türkçemizin gelişmesine, serpilmesine, doğru okunup, doğru yazılmasına ve dilimizin estetiğine dikkat eden bir edebiyat, sanat ve tarih dergisidir. Türkçemiz, hayallerimizi, hislerimizi ve en karmaşık düşüncelerimizi yazıya dökebilecek büyüye ve zenginliğe sahiptir. Yeter ki dilimizin inceliğini, gücünü, musikisini, tadını, lezzetini fark edip anlayabilelim. Türkçeyi sevmek, Türkçe’nin gücünü göstermek ve Türkçe’nin bütünlüğünü korumak hepimizin görevi olmalıdır.

                “Aksaray Ajans Com, Şehrin Hafızası” Dergimizin yayınlanmasını birlikte kararlaştırdığımız, Aksaray’ın gelişip, büyümesinde büyük hizmetleri olan, siyaset bilimci Rasim Gül Bey; engin tecrübesi, bilgi, birikim ve yazılarıyla ufkumuzu aydınlatmaya devam edecektir. Yine dergimizin yayınlanması için birlikte yola çıktığımız; Aksaray Ajans Com sahibi, tecrübeli yayıncı ve gazeteci Yaşar Oflaz Bey’de dergimizin internet üzerinden yayınlanmasına yardımcı olacaktır.

Yayın hayatına yeni başlayan dergimize yazı göndererek katkıda bulunacak olan, yazar, şair, tarihçi ve araştırmacılarımıza daha şimdiden en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. “Sözü düğümleyip bir daha diyelim ki; gamlanma gönül gamlanma, merhabamız insana, teşekkürümüz bütün okuyucularımıza ve Aksaray halkınadır…” Gayret bizden, yardım Allah’tandır.

                                                                                                                                            







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI