beylikdüzü escort beylikdüzü escort beylikdüzü escort bayan beylikdüzü escort bayan escort beylikdüzü beylikdüzü escort
Bugun...


İshak PEKGÖZ

facebook-paylas
Görev mi, Başarı mı?
Tarih: 01-02-2026 14:11:00 Güncelleme: 01-02-2026 14:11:00


Değerli okurlarım,

Toplumda sıkça karşılaşılan bir algı sorunu var: görevini yerine getirenin “başarılı” sayılması. Oysa görev, tanımı gereği yapılması zorunlu olan iştir; sorumluluk, bu görevi yerine getirme yükümlülüğünü ifade eder; başarı ise bu sınırların ötesine geçerek topluma niteliksel bir katkı sunmayı gerektirir.

Bir öğretmenin derse girmesi, bir hekimin hastasını muayene etmesi, bir belediyenin yol yapması… Bunlar görevdir. Görevini yerine getirenin alkışlanması, beklentilerin ne kadar düşük tutulduğunu gösterir. Daha da önemlisi, görevini yapmayanların normalleşmesine, görevini yapanların ise istisna gibi sunulmasına yol açar. Bu durum, toplumsal güveni aşındırır; kurumların asli işlevleri bile lütuf gibi algılanmaya başlar.

Siyaset alanında bu yanılsama daha da belirginleşir. Kamu otoritesinin asli görevlerini yerine getirmesi, çoğu zaman olağanüstü bir başarı gibi sunulur. Oysa siyasal meşruiyet, görevlerin düzenli, şeffaf ve toplum yararına icra edilmesine bağlıdır. Görev ile başarı arasındaki ayrımın bulanıklaştırılması, liyakat yerine popülist söylemlerin öne çıkmasına zemin hazırlar.

Burada bir başka sorun da beklenti kültürünün düşüklüğüdür. Toplum, görevini yapanı olağan değil olağanüstü bir şeymiş gibi algıladığında, hem standartlarını aşağıya çeker hem de gerçek başarıyı görünmez hale getirir. Görevini yapanı kahramanlaştırmak yerine, görevini ihmal edeni sorgulamak; başarıyı ise yenilik, vizyon ve topluma değer katma ölçütleriyle değerlendirmek gerekir.

Sonuç olarak, görevini yapmak bir sorumluluk, başarı ise vizyon ve yenilik gerektirir. Görevini yerine getirenin “başarılı” olarak sunulması yerine, görevini ihmal edenin sorgulanması gerekir. Başarıyı doğru ölçütlerle değerlendirmediğimiz sürece, toplum olarak görevle yetinmeye, sorumluluğu başarı sanmaya ve gerçek başarıyı ıskalamaya mahkûm oluruz.

Görev yapılır, başarı kutlanır.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Takım O G M B A Y P AV
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
resmi ilanlar
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI