Bugun...


İshak PEKGÖZ

facebook-paylas
Resim Sanatı-1
Tarih: 26-10-2023 20:07:00 Güncelleme: 26-10-2023 20:07:00


Değerli okurlarım,

Birçoğunuzun bildiği üzere şiirle birlikte resim sanatıyla da meşgulüm. Birçok kez sanat galerilerinde bireysel ve karma resim sergileri açma imkânı buldum. Siz değerli okurlarıma, resim nedir ve resim ne anlatır sorularını kendimce cevaplama gereği hissettim.

 Resim: herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler “ressam” olarak adlandırılırlar. Bende alaylı bir ressamım.

Resim sanatı kişinin hem duygularını hem düşüncelerini hem de hayallerini farklı renk tonları ile estetik noktaları da dikkate alarak çeşitli zeminlere kalem ve boya çeşitleri ile aktarmasıdır. Resim sanatı tarih öncesi çağlardan bu yana insanların kendini ifade etme biçimidir.

İmgelerle kurduğumuz ilişki ilk çağlardaki mağara resimlerine kadar dayanmaktadır. Resimler özellikle insanların okuma-yazma bilmediği dönemde iletişim için kurdukları başlıca yol olmuştur. İncil’in herkes tarafından okunamadığı dönemde İncil’in emirleri kilise duvarlarına yapılan resimlerle anlatılmıştır. Uygarlık tarihi boyunca resimle iletişim kurmak, duyguları ifade etmek, algı operasyonları yapmak insanlara daha kolay gelmiştir. Resim sanatının gelişmesi de bu durumla ilgilidir. Görsel iletişim insan için yaşamsal öneme sahiptir. Çağdaş yaşamda karmaşık bilgiler hızlı algılanabilir görüntülere ve işaretlere dönüşmüştür. Günümüzde rastlamamamızın imkânsız olduğu reklam, trafik levhaları ve işaretler bize sürekli komutlar verir ve davranışlarımıza yön verir. Çevremizdeki sayısız imgeler gibi resim sanatının da insanın bilinçaltı üzerinde göz ardı edilemeyecek bir etkisi vardır. Resim sanatı insanın iç dünyasındaki gizli duyguları harekete geçirebilir, fark etmesini sağlayabilir. İnsan psikolojisi üzerinde terapi görevi görebilir. Bu özelliği ile resim psikolojik danışmanlıkta çok kullanılan bir yöntem olmuştur.

Sonuç olarak, hayatımıza daha bilinçli uyarlandığında bize pek çok olumlu fayda sağlayacaktır. Bu konuda farkındalığımızı arttırmalı ve resim ile daha yakın ilişkiler kurmalıyız. Resim bize göremediğimiz, fark edemediğimiz gerçekleri fark etmeye sürükler ve haber verir. Sanattan uzak toplumlar da sosyal sorunlar büyüyerek artmaya devam edecektir…

Pablo Picasso’nun “Sanatın amacı, ruhumuzu, gündelik hayatın tozlarından temizlemektir.” Sözü çok şey anlatır.

Sanat dolu günler diliyorum.

Hoşça kalın.





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI