Bugun...



Yağışlar Çorak Gönüllere Su Serpti

Ovada Yüksek Rekolte Umudu

facebook-paylas
Tarih: 15-03-2017 18:09

 Yağışlar Çorak Gönüllere Su Serpti

Geçimin büyük bölümü tarım ve hayvancılığa dayalı olan Aksaray ovasında kış aylarından bu yana etkili olan kar ve yağmur, çiftçinin beklentisini de artırdı. Deyim yerindeyse üreticinin yüreğine su serpti. Aralık ayından bu yana etkili olan kar yağışı ve son günlerde yağan yağmurlar ovada yüksek hububat rekoltesi beklentilerini de artırdı.  Yağışın tarıma etkisinden bahsederek, suyun tarım için ne kadar önemli olduğunu anlatan Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Tek yıllık bakliyat ve hububatlar şu anda çiftçilerimizin tarlalarına atmış olduğu bitkinin alabileceği forma dönüşmesi için eriyerek, bitkinin alabilmesi için yağışlara ihtiyaç vardır. Yağışlar bitkinin alabileceği forma dönüşmesi için gereklidir” dedi.

Su hayatın kaynağıdır

Suyun bitki hayatının kaynağı olduğunu belirten Koçak, “Su bulunmayan yerde zaten hayat olmaz. Canlı yapılarının büyük bölümünde su vardır. Bitkiler suyu yağışla ve yağışın yeterli olmadığı zamanlarda ise sulama suyu ile temin eder. Toprak ise katı maddeler ve boşluklardan ibarettir. Yağış ve sulama suyu ile bu boşlukların belli bir bölümü suyla dolar. Toprağa giren suyun tutunamayan kısmı yer çekiminin de etkisiyle aşağılara doğru sızar. Burada birikerek yeraltı sularını oluşturur. Üst katmanlardaki sular buharlaşmayla veya bitkilerin kullanımıyla azalınca da yeraltı suları, topraktaki kılcal yarıklardan yukarı doğru çıkar ve üst kısmı besler. Bu yüzden yağışlar, hem yer üstü hem de yer altı suları açısından iyidir” diye konuştu.

“Yağışın zamanında düşmesi çok önemli”

Suyun, kıraç arazilerde bitkilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Koçak, “Suyun, ticari sebze yetiştiriciliğindeki önemi de büyüktür. Yağışlar, havadaki nem oranını arttırdığından yapraklı sebzelerde kalitenin artmasına yardımcı olur. Yağmur suları çevre kirliliği olmayan yerlerde bitkiler için en iyi sudur. Yağışların bir yıl boyunca düzenli bir şekilde oluşması ve özellikle bitkilerin yetiştiği dönemde düşmesi onların su gereksinimini sağlar” dedi. Toprakta organik maddenin az bulunmasından dolayı, su ve gübre masraflarının çok fazla olduğunu belirten Koçak, ayrıca çiftçileri anızları yakmak yerine tarlayı sürerek hububat saplarını toprağa karıştırmaları tavsiyesinde de bulundu. Haber: Ziya Koçak

 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKSARAY Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI