Bugun...



Hurda deyip geçmeyin!

Dünya Döndükçe Hurdacılık Yaşayacak

facebook-paylas
Tarih: 11-03-2017 18:32

Hurda deyip geçmeyin!

Aksaray’da hurdaya dönen eskimiş eşyalar geri dönüşüm ile can bulurken, hurdacılık mesleğini yapanlar çevre temizliği ve kaynakların korunmasının yanı sıra bölge ve ülke ekonomisine 3 milyon TL katkı sağlıyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan, kaynakların az olduğu zamanlarda metal eşyaların eritilerek yeni metal eşyalar ve özellikle para haline dönüştürülmesiyle temelleri atılan geri dönüşüm ve buna bağlı hurdacılık mesleği ülkede olduğu gibi Aksaray’da da sürdürülüyor.

Türkiye’de demir, çelik, bakır, kurşun, kâğıt, plastik, kauçuk, cam, elektronik gibi atıkların geri dönüşümü sayesinde ekonomiye 60 milyar lira katkı sağlanırken, toplanan 1 milyon ton kâğıtla 17 milyon ağaç kesilmekten kurtuldu. Türkiye’de hurdacılık mesleğinde söz sahibi olan Aksaray, gerek şehir içi gerekse çevre illerden gelen geri dönüşüm atıkları ile ülke ekonomisine de yıllık 3 milyon TL gelir sağlıyor. Aksaray, kâğıt, plastik, demir-çelik gibi ekonomiye katkı sağlayan geri dönüşüm atıklarını ekonomi ve çevreye sağladığı katkıların yanı sıra ciddi bir istihdam kaynağı oluşturuyor. Bulundukları bölgenin bir nevi çevre temizliğini yaptıklarını bunun yanı sıra birçok faydası olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, “Eski eşyaların geri dönüşümü ile dünyaya ekonomisine ve geleceğine çok büyük katkı sağlandığını eski eşyalara hurda denilip geçilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Dünya Döndükçe Hurdacılık Yaşayacak

Hurdacılık mesleği yüzeysel olarak bakıldığında, evlerde geniş yer kaplayan işe yaramayan eşyaların ortamdan arındırılmasına yarayan bir meslek olarak görülebilir. Fakat hurdacılık sadece bu amaçla yapılan bir meslek değil. Dünyada insanlar yaşadıkça var olabilecek bir meslek hurdacılık. Hurdacıların olmadığı geri dönüşümün yapılmadığı bir dünyanın düşünmenin bile ürkütücü olduğunu belirten hurdacılar, “Her yerde eskiyen eşya birikintileri.

Bunların çevreye verdiği görsel zararın yanı sıra toprağa yaydığı zehirler de var. Kağıdın geri dönüşümü olmadığını düşünürsek buda daha çok ağaç kesilmesi demektir. Geri dönüşüm ile tabii kaynaklarımızı daha bilinçli kullanabiliyoruz. İnsan nüfusunun her geçen gün artış gösterdiği dünyamızda olası karşılaşabileceğimiz enerji sıkıntılarını geri dönüşüm ile aşabiliriz. Geri dönüşüm sayesinde çöplük alanları da azalır. Ham maddenin üretilen bir eşya için daha çok elektrik tüketilir, geri dönüşüm ile bu elektrik tüketimi yarı yarıdan daha fazla bir miktarda azalma gösterir. Bizim işimize zarar veren bir durum olsa da bugün ilimizde belediyeler geri dönüşümü sağlamak için çaba sarf etmekte ve belirli noktaları geri dönüşüm kutuları koyarak insanları geri dönüşüme teşvik etmektedir. Geri dönüşümlü atıkların her gün toplanma zorunluluğu olmadığından her gün toplanması gereken atık miktarı azalır, bu atıkların daha düzenli toplanması sağlanır” dediler.

Belediye, STK Ve Kamu Kurumlarda Teşvik Etmeli

Aksaray’da özellikle geri dönüşüm konusunda belediyeler, STK ve kamu kurumları geri dönüşüm konusunda teşvik edici çalışmaları yürüyor ancak beklenilen seviyeye ulaşmadı. Geri dönüşümün öğrenciler ve vatandaşlar üzerinde bilinçlendirilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılarak gerek ülke ekonomisine gerekse Aksaray ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşünülüyor. Halkın ve okullarda öğrenim gören çocukların bilinçlendirilmesi ile hem çevre temizliği, hem de geri dönüşüm sayesinde ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı vurgulanıyor. Haber: Harun Atalay







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKSARAY Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI